توسط فناوران كشور محقق شد؛

ابداع روشی اقتصادی برای استحصال آلومینا از منابع غیربوکسیتی

ابداع روشی اقتصادی برای استحصال آلومینا از منابع غیربوکسیتی

گردو دانلود: پژوهشگران و فناوران دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، به دانش فنی و تکنولوژی استحصال آلومینا (اکسید آلومینیوم) از منابع غیربوکسیتی شامل آلونیت و نفلین سینتی به روش اقتصادی و زیست سازگار رسیدند.



به گزارش گردو دانلود به نقل از مهر، دکتر مهدی قراباغی، دانشیار دانشکدگان فنی دانشگاه تهران و همکارانش با تجارب صنعتی و علمی مناسب در حوزه فرآوری مواد معدنی، بعد از چندین سال مطالعه و تحقیقات گسترده در ارتباط با استحصال آلومینا (اکسید آلومینیوم) از منابع غیربوکسیتی، یک روش زیست سازگار، اقتصادی و با هزینه کم برای استحصال آلومینا از منابع غیربوکسیتی را ابداع کردند.
شرکت های غربی بدنبال استفاده از تکنولوژی توسعه یافته ایرانی برای بهبود پروسه تولید
به لحاظ منابع معدنی حاوی آلومینیوم که بصورت بالقوه قابلیت تولید آلومینیوم از آنها برقرار است، علاوه بر بوکسیت کانی های دیگری مانند نفلین سینیت، آلونیت، و کانی های رسی از کانی های حاوی آلومینیوم به شمار می روند که تکنولوژی استحصال آلومینیوم از این کانی ها در اختیار تعداد کمی از کشورهای غربی است.
در کشور ما باوجود کوشش های انجام شده در سالهای قبل، متأسفانه روش اقتصادی و مناسبی برای استخراج آلومینیوم از این منابع در کشور وجود نداشته و کشورهای صاحب تکنولوژی نیز این تکنولوژی را در اختیار کشور قرار نداده اند.
مزایای دانش فنی و تکنولوژی توسعه داده شده به شکلی است که برخی شرکت های غربی بدنبال استفاده از تکنولوژی توسعه داده شده توسط پژوهشگران کشورمان بمنظور بهبود پروسه تولید خود هستند. بنظر می رسد که با پشتیبانی از این طرح و فعال سازی معادن آلونیت کشور، علاوه بر قطع نیازمندی کشور به وارادت آلومینا، شاهد شکوفایی تکنولوژی دراین زمینه شده و زمینه اشتغال زایی مناسبی هم در کشور ایجاد خواهد شد.
این تکنولوژی توسعه داده شده و نسبت به تکنولوژی های غربی برخی مزیت هایی دارد همچون این مزیت ها می توان به زیست سازگار بودن طرح از یک سو و هزینه سرمایه گذاری پایین تر طرح از طرف دیگر اشاره نمود.
خلوص بالای ۹۹.۹۹ درصدی آلومینا(اکسید اآلومینیوم) استحصالی از منابع غیربوکسیتی با روش ابداعی
از دیگر مزایای این فناوری ابداعی دکتر قراباغی و تیم همکارشان می توان به خلوص بالای آلومینای تولیدی حدود ۹۹/۹۹ درصد اشاره نمود و اینکه کاربردهای بالقوه ای در ساخت مواد جاذب، کاتالیزورهای صنعتی، تولید مواد شیمیایی خاص دارد. افزون بر آن بنا به اظهار مبدع طرح، محصولات میانی باکیفیت مناسب باتوجه به نوع خوراک اولیه از روش ابداعی قابل تولید است.
آلومینیوم به عنوان یک فلز صنعتی، بعد از آهن پرمصرف ترین فلز در جهان بوده و میزان تولید آن در جهان حدود ۶۰ میلیون تن در سال است. صنایع هواپیمایی و صنایع فضایی، صنعت ساختمان، صنایع خودروسازی، بسته بندی، صنایع الکتریکی و بسیاری صنایع دیگر از کاربردهای اصلی این فلز است.
در سالهای اخیر به سبب سبک بودن آلومینیوم از یک طرف و قابلیت آلیاژی آن از جانب دیگر، مصرف آن در وسایل نقلیه، خصوصاً خودرو های الکتریکی گسترش یافته است. بااینکه آلومینیوم یکی از فراوان ترین فلزات در پوسته زمین است، اما سنگ معدن اصلی آن بوکسیت بوده و در مقیاس صنعتی، آلومینیوم توسط روش بایر از این کانی استحصال می شود.
در پروسه تولید فلز آلومینیوم، در ابتدا اکسید آلومینیوم یا آلومینا با خلوص بالا از کانی بوکسیت تولید شده و در ادامه فرایند، فلز آلومینیوم بسادگی از آلومینا تولید خواهد شد. پروسه استحصال آلومینا، به مشخصات خوراک بوکسیتی به شدت وابسته بوده و با تغییر مشخصات خوراک، کارآیی و اقتصادی بودن پروسه تولید به شدت تحت تأثیر قرار می گیرد.
۲ تا ۲.۵ میلیون تن میزان نیاز سالانه کشور به آلومینا
هم حالا، میزان نیاز کشور ما به آلومینا (اکسید آلومینیوم) در حدود ۲-۵/۲ میلیون تن در سال است است، اما متأسفانه در ایران ذخایر بوکسیتی محدود بوده و کشور ما برای تولید آلومینیوم ناچار به واردات آلومینا از خارج از کشور و یا سرمایه گذاری در معادن بوکسیت کشورهای دیگر مانند گینه شده است.
باید توجه داشت که کشور ما از نظر منابع آلونیت، نفلین سینیت و کانی های رسی حاوی آلومینوم بسیار غنی است و این منابع معدنی پتانسیل استحصال آلومینوم را دارند، اما تولید آلومینیوم از این منابع نیازمند تکنولوژی پیچیده و به روز است که کشورهای غربی صاحب تکنولوژی به شدت از انتقال این تکنولوژی به سایر کشورها ممانعت می کنند. در گذشته مطالعات مختلفی بر روی استحصال آلومینا از این منابع انجام شده، اما به تولید صنعتی و روش تولید آلومینا و محصولات باکیفیت منجر نشده است.


منبع:

1403/03/26
10:17:45
5.0 / 5
257
تگهای خبر: تكنولوژی , تولید , دانشگاه , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲