شمارش معكوس تا برخورد فضاپیمای دارت به یك سیارك

ماجرای به هدف خوردن عمدی فضاپیمای ناسا به یک سیارک چیست؟

ماجرای به هدف خوردن عمدی فضاپیمای ناسا به یک سیارک چیست؟

گردو دانلود: گردو دانلود: ناسا سال قبل اعلام نمود که قصد کوبیدن عمدی یک فضاپیما به یک سیارک را دارد و هدف از این کار آزمایش برنامه های دفاع از زمین در مقابل اجرام فضایی بالقوه خطرناکست. حالا تنها یک روز تا به وقوع پیوستن این برخورد باقی مانده است.



به گزارش گردو دانلود به نقل از ایسنا، یک برنامه فضایی مناسب باید بتواند از مردم زمین در مقابل تهدیدات فضایی مانند سیارک های بزرگ محافظت کند و ناسا می خواهد با انجام یک چالش و تمرین برای نجات آخرالزمانی زمین در آینده، عمداً یک سفینه فضایی را به یک سیارک بکوبد.

انسان ها نمی خواهند مانند دایناسورها با برخورد یک سیارک بزرگ به زمین منقرض شوند، بنا بر این ناسا می خواهد مأموریتی را برای آزمایش روش های انحراف یک سیارک احتمالی به سمت زمین در صورت شناسایی در آینده انجام دهد.

این برنامه که "آزمایش جهت دهی مجدد دوبل سیارک"(DART) نامیده می شود در تاریخ سوم آذر سال ۱۴۰۰ سوار بر موشک فالکون ۹ شرکت اسپیس ایکس از پایگاه فضایی وندنبرگ در کالیفرنیا به فضا پرتاب شد.

فضاپیمای ناسا بعد از طی مسافتی یک ساله، حالا به همسایگی هدف خود یعنی سیارک "دیمورفوس"(Dimorphos) رسیده است که اندازه ای حدود ۱۷۰ متر دارد و هر ۱۱ ساعت و ۵۵ دقیقه یک دفعه به دور یک سیارک بسیار بزرگ تر به نام "دیدیموس"(Didymos) می چرخد. این دو حدود ۹.۶ میلیون کیلومتر از زمین فاصله دارند و البته هیچ خطری از طرف آنها زمین را تهدید نمی نماید. ماموریت ناسا شامل کوبیدن فضاپیمای دارت به سیارک "دیمورفوس" با سرعت باور نکردنی حدودا ۶.۵ کیلومتر بر ثانیه است.

طبق آخرین بیانیه های ناسا، دارت مقرر است در روز ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲(چهارم مهر ۱۴۰۱) در ساعت ۱۹: ۱۴ به وقت منطقه زمانی شرقی(۰۲: ۴۴ بامدادان سه شنبه به وقت تهران) به سیارک مورد نظر برخورد کند. این رویداد بصورت زنده از وب سایت ناسا پخش خواهد شد. این پخش زنده در ساعت ۱۸: ۰۰ به وقت منطقه زمانی شرقی(۰۱: ۳۰ بامدادان سه شنبه به وقت تهران) شروع می شود.

در ادامه نگاهی به مراحل انجام این ماموریت می اندازیم.



همراه کوچک دارت

دارت آزمایش علمی خودرا تنها اجرا نمی نماید. این فضاپیما حدود ۱۰ روز قبل در روز ۲۰ آبان یک ماهواره مکعبی کوچک یا تاسواره "LICACube" را که توسط آژانس فضایی ایتالیا تولید شده است آزاد کرد. این تاسواره مقرر است لحظه برخورد را در لحظه ثبت و به زمین ارسال نماید. در سال ۲۰۲۴ یک فضاپیما تحت ماموریت هرا(Hera) که توسط آژانس فضایی اروپا برنامه ریزی شده، مقرر است به نقشه برداری از سطح این سیارک و بررسی دهانه به وجود آمده در اثر برخورد بپردازد.

دارت قرار نیست سیارک مورد نظر را منفجر یا نابود کند بلکه مقرر است تنها مدار آنرا مقداری تغییر دهد. فرآیندی که روزی ممکنست بتوان با بهره گیری از آن مسیر حرکت سیارک های خطرناکی که به سمت زمین می آیند را منحرف کرد. به هدف خوردن دادن یک فضاپیما به یک سیارک شاید ساده به نظر برسد اما به قول ناسا برای رسیدن به هدف مورد نظر همه چیز از زاویه برخورد تا سرعت باید به دقت محاسبه و مهندسی شود. اگر سرعت فضاپیما بیش از حد باشد امکان نابودی سیارک وجود دارد.



۲۴ ساعت تا پرتاب

دارت در طول ۲۴ ساعت باقی مانده تا لحظه برخورد آغاز به گرم کردن می کند و آخرین مانور خودرا برای قرار گرفتن در راه سیارک دیدیموس انجام می دهد. ناسا در اطلاعیه ای توضیح داده است که بعد از انجام مانور نهایی در تاریخ ۲۵ سپتامبر(سوم مهر)، فاصله دارت از سیارک هدف یعنی دیمورفوس حدود دو کیلومتر خواهد بود.

حدود چهار ساعت پیش از برخورد فضاپیمای دارت وارد "فاز نهایی" می شود. در این زمان دوربین دراکو(DRACO) باید روی سیارک دیدیموس قفل شود و بدنبال قمر دیمورفوس بگردد. ایوان اسمیت(Evan Smith) معاون سیستم های ماموریت دارت می گوید: در چهار ساعت باقی مانده ما در حقیقت دیدیموس را مورد هدف قرار می دهیم برای اینکه نمی توانیم دیمورفوس را ببینیم. در طول مرحله پایانی، کنترل کننده های پرواز دارت دیگر دستورات زمینی صادر نخواهند کرد و این فضاپیما باید با بهره گیری از سیستم ناوبری هوشمند خود بطور کامل هدف گیری انجام دهد.

در ساعت ۱۷: ۳۰ روز دوشنبه به وقت منطقه زمانی شرقی(۰۱: ۰۰ بامدادان سه شنبه به وقت تهران) ناسا آغاز به پخش تصاویری از دوربین دراکو خواهدنمود. این دوربین دو سیارک دیدیموس و دیمورفوس را از دید فضاپیمای دارت نشان میدهد که درحال نزدیک شدن و بزرگ تر شدن هستند. در لحظات قبل از برخورد این سیارک ها به شکل نقطه نوری در حوزه سیاه دیده می شوند. این تصاویر برای رسیدن به زمین کمی با تاخیر مواجه خواهند بود و به قول ناسا بعد از برخورد صفحه سیاه خواهد شد برای اینکه سیگنال ها از دست می روند. بعد از گذشت حدود دو دقیقه پخش زنده بار دیگر شروع می شود و لحظات پایانی قبل از برخورد به نمایش در می آید.



۵۰ دقیقه تا برخورد

حدود ۵۰ دقیقه قبل از آن که دارت به دیمورفوس برخورد کند، این فضاپیما باید هدف خودرا از دیدیموس به دیمورفوس تغییر دهد. اسمیت می گوید: ۵۰ یا ۴۰ دقیقه قبل از برخورد شاید بتوانیم دیمورفوس را ببینیم. هر دو سیارک در میدان دید خواهند بود اما ما مستقیم به سمت دیمورفوس می رویم و به آن ضربه می زنیم.
تصویر ثبت شده توسط دوربین دراکو از سیارک دیدیموس و قمر آن دیمورفوس در ۲۷ ژوئیه ۲۰۲۲

1401/07/04
11:20:58
5.0 / 5
585
تگهای خبر: تولید , سایت , شركت , هوشمند
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵