رونمایی از سکوی توسعه نوآوری و فناوری صنعت پتروشیمی کشور

رونمایی از سکوی توسعه نوآوری و فناوری صنعت پتروشیمی کشور

گردو دانلود: معاون توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی در آیین رونمایی از «پتروآفرین» به پروسه اجرائی و مسیر طی شده برای ایجاد سکویی بمنظور توسعه فناوری های راهبردی مورد نیاز صنعت پتروشیمی پرداخت.


به گزارش گردو دانلود به نقل از ایسنا، شقایق حق جوی جوانمرد در آیین رونمایی از سکوی توسعه نوآوری و فناوری صنعت پتروشیمی کشور با عنوان «پتروآفرین» با اشاره به تفاوت های مفهومی و ماهوی میان «فناوری» و «محصول فناورانه» به تشریح خاصیت ها و الزامات این دو حوزه پرداخت و اظهار داشت: دانشگاه ها زیست بوم تولید علم هستند و مقالات علمی حاصل مستند کردن تجارب علمی هستند.آن چه که در دانشگاه ها در نتیجه تولید علم حاصل می شود، فناوری است و محصول فناورانه را می توان حاصل پیوند نوآورانه میان چند فناوری دانست.
معاون توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی، مهم ترین هدف و رویکرد «پتروآفرین» را ایجاد سکویی برای توسعه فناوری های کلیدی صنعت پتروشیمی دانست و اضافه کرد: بومی سازی زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، رفع چالش ها و نیازهای اساسی صنعت پتروشیمی در عرصه تجهیزات، استفاده از سازوکار اعتبار مالیاتی ذیل قانون جهش تولید دانش بنیان، اعطای تسهیلات و حمایت های صندوق نوآوری و شکوفایی و بهره گیری از ارتباطات بین المللی معاونت علمی در امتداد تقویت همکاریهای فناورانه بین المللی از مهم ترین رویکرد های پتروآفرین هستند.
وی با اشاره به حرکت معاونت علمی طی یک دهه گذشته در راه توسعه گفتمان کارآفرینی فناورانه عنوان کرد: معاونت علمی در راه کارآفرینی اقتصاد دانش بنیان گام برداشته و تلاشش در راستای تولید محصولات و خدماتی بوده که دارای توانمندی در حل یک نیاز راهبردی کشور، خلق ارزش افزوده، اشتغال آفرین و دارای بازار خلق باشند. از مهم ترین دغدغه های این معاونت، طی یک دهه گذشته، پیوند فناوری و نوآوری با منابع، گذار از اقتصاد مبتنی بر خام فروشی و منبع محوری به سمت یک اقتصاد مبتنی بر تکنولوژی و نوآوری یا کارآفرینی فناورانه بوده است.
معاون توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی با اشاره به سیر نزولی صادرات محصولات پتروشیمی طبق گزارش های بین المللی طی یک بازه ده ساله بر یافتن حلقه های مفقوده فناوری در زنجیره ارزش پتروشیمی کشورمان و لزوم پیوند نوآوری و فناوری شرکت های فناور و دانش بنیان به این صنعت تاکید کرد و اظهار داشت: قسمتی از این روند کاهشی، ناشی از تحریم های ظالمانه است اما موضوعی که باید مورد توجه قرار بگیرد و در این گزارش نیز بدان اشاره شده است، موانع توسعه فناوری و حلقه های گمشده در رنجیره ارزش و فناوری های صنعت پتروشیمی است.
حق جوی با اشاره به اینکه در پروسه اجرائی پتروآفرین، قدمهای اجرائی مختلفی پیموده و اهتمام شد تمامی حلقه ای این زنجیره، مرحله به مرحله و از ابتدا شناسایی شود، افزود: در گام نخست، کوشیدیم مهم ترین موانع تحقق اقتصاد دانش بنیان در صنایع را شناسایی نماییم که از مهم ترین این عوامل می توان به وجود فاصله معنادار دانش بنیان ها از صنایع، ناکارآمد بودن تحقیق و توسعه صنایع و جای خالی دانش بنیان ها در زنجیره ارزش شرکت های صنعتی بزرگ اشاره نمود.
وی ادامه داد: در صنعت پتروشیمی، وجود وندورلیست ایرانی مبتنی بر نیازهای واقعی صنعت پتروشیمی ایران، درک کامل فنی و علمی فناوری ها و دانش این حوزه، سرمایه گذاری بلندمدت در ابعاد ملی و هدفمند، یافتن زمینه های توسعه فناوری های راهبردی، راه کارهای جامع صنعتی و تبادل علمی و فنی در ابعاد بین المللی، ضروری بنظر می رسد.
معاون توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی اظهار داشت: در مسیرمان تعدادی از مهم ترین موانع و چالش های بالقوه توسعه فناوری را شناسایی کردیم. در راه توسعه دانش فنی صنعت پتروشیمی کشورمان برخی موانع در بخش های حکمرانی، نیروی انسانی، ارتباطات بین المللی و... به عنوان موانع کلیدی شناخته شدند. همین طور نقش آفرینان این عرصه شناسایی شدند که همچون آنها می توان به نهادهای مالی، شرکت های دانش ینیان و نوپا، دانشگاه، شرکت های صنعتی و دستگاه های مالی اشاره نمود.
وی افزود: باید توجه داشت که تنها ۲۰ درصد از توسعه فناوری در محل دانشگاه ها اتفاق می افتد و بار سنگین توسعه فناوری بر دوش خود صنایع است؛ بطوریکه بیش از نیمی از توسعه فناوری در تحقیق و توسعه شرکت های پیشران و بزرگ دنیا محقق می شود و در حقیقت، پیش ران امر توسعه فناوری، شرکت های بزرگ و صنعتی هستند.
حق جوی با اشاره به احصاء راهکارهای مهم و بنیادین برای تشویق صنایع به درک و اجرای توسعه فناوری عنوان کرد: تعدادی از راهکارهای اولیه را پیدا کردیم که همچون آنها می توان به وضع مشوق های قانونی برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، ایجاد کنسرسیوم میان شرکت های خصوصی کوچک برای توانمندسازی و ایجاد برند مشترک، شبکه سازی همکاریهای فناورانه ملی هدفمند با دانشگاه ها مراکز تحقیقاتی و با بهره بردن از ظرفیتهای شرکت های پژوهش و فناوری پتروشیمی، حمایت مادی و معنوی از پروسه تبدیل ایده به محصول، تامین هزینه های اثبات فناوری در امتداد مساعدت یا مشارکت در ایجاد واحدهای مرجع اشاره نمود.
وی افزود: جلوگیری از کارهای موازی مشابه خصوصاً در قطب های هم سو با حوزه های اولویت دار، راه اندازی سامانه جمع آوری تقاضاهای فناورانه صنعت پتروشیمی و بهم رسانی، تهیه بخشنامه های مرتبط برای پرهیز از موازی کاری تولید فناوری ها و تولید محصولات غیر مؤثر و غیر استاندارد تنها به صرف تولید داخل بودن بدون در نظر گرفتن سایر شرایط، ایجاد شرکت های انشعابی بصورت مشترک با هلدینگ های بزرگ پتروشیمی برای توسعه و تولید فناوری و محصولات با فناوری پیشرفته، گسترش دایره حمایتی برای حل مشکلات گمرکی و ترخیص کالا شرکت های سازنده تجهیزات داخلی و توسعه دهنده های فناوری با هدف تامین مواد اولیه و وارداتی مورد نیاز ایجاد فناوری ها، تنها قسمتی از دیگر راهکارهایی بود که در پروسه پتروآفرین به آنها رسیدیم.
معاون توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به تشریح مسیر کلی اجرای پتروآفرین پرداخت و اظهار داشت: بطور خلاصه می توان اظهار داشت که در راه پتروآفرین، نخست لایسنس های موجود در صنعت پتروشیمی کشور و اهمیت این لایسنس ها را شناختیم، در ادامه به گردآوری و تحلیل گروههای اصلی توسعه دانش فنی پرداختیم و اولویت بندی و انتخاب آنها را بر طبق نظر جمعی خبرگان و ذی نفعان صورت دادیم. بهم رسانی شرکت های دانش بنیان و فناور، نخبگان و متخصصان با صنایع، انعقاد قراردادهای بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت، توسعه دانش فنی محصول با توانمندی داخلی و خارجی، پایش و ارزیابی پروسه تولید و در نهایت تجاری سازی در پتروشیمی های کشور و منطقه همچون قدمهای بعدی در این راه به شمار می روند.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، حق جوی در آخر بیان کرد: از رهنمودها و همکاریهای دکتر دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و دوستانشان که در راه تحقق و اجرای پتروآفرین، قدمهای مهمی برداشتند و تجربیات ارزشمندی در عرصه بومی سازی و تامین نیازهای صنعت پتروشیمی از محصولات تولید داخل دارند و نیز دکتر علی باقری مدیر پژوهش، فناوری و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تشکر می کنم.





منبع:

1403/02/22
14:36:29
5.0 / 5
346
تگهای خبر: ارتباطات , استاندارد , تكنولوژی , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴