گیاهی که شیر مادر تولید می کند!
به گزارش گردو دانلود، یک گیاه شبیه به تنباکو با اصلاح ژنتیکی می تواند مواد مغذی موجود در شیر مادر را تولید نماید که در نهایت می تواند به شیرخشک های مغذی تر و مقرون به صرفه تر برای نوزادان منجر شود.
به گزارش گردو دانلود به نقل از ایسنا، دانشمندان موفق شده اند یکی از بستگان نزدیک گیاه تنباکو را برای تولید مواد مغذی موجود در شیر مادر مهندسی ژنتیکی کنند.
برای هزاران سال شیر مادر بعنوان منبع تغذیه ایده آلی برای نوزادان در نظر گرفته شده است که سرشار از مواد مغذی ضروری و ترکیبات تقویت کننده سیستم ایمنی و شروعی عالی برای یک زندگی سالم می باشد.
اما برای بعضی از مادران، شیردهی همیشه امکان پذیر نیست. این مورد منجر به ساخت شیر خشک برای نوزادان شده است، اما اغلب فاقد قندهای پیچیده موجود در شیر مادر به نام الیگوساکاریدهای شیر انسان(HMOs) است.
حالا دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا برکلی گامی بزرگ رو به جلو برداشته اند و با مهندسی ژنتیک گیاهی برای تولید این HMOهای حیاتی راه را برای نسل جدیدی از شیر خشک نوزادان و حتی جایگزین های گیاهی سالم تر برای بزرگسالان هموار کرده اند.
این تیم تحقیقاتی به رهبری دکتر پاتریک شی نشان داده است که این گیاه اصلاح شده ژنتیکی معروف به نیکوتیانا بنسامیانا(Nicotiana benthamiana) می تواند HMO تولید نماید.
پتانسیل HMO
شیر مادر حاوی حدود 200 HMO مختلف است. در حالیکه HMOها برای نوزاد شیرخوار قابل هضم نیستند، بعنوان یک منبع غذایی مهم برای باکتری های مفید روده در هفته های اولیه زندگی عمل می کنند.
با ترویج باکتری های سالم روده، HMOها با کاهش خطر عفونت های ویروسی و باکتریایی مرتبط هستند و به صورت بالقوه مزایای سلامتی دیگری را هم عرضه می دهند.
هم اکنون تنها تعداد کمی از HMOها را میتوان با استفاده از باکتری E. coli مهندسی شده ترکیب کرد، روشی که هم چالش برانگیز و هم پرهزینه است. تولید کنندگان عمده شیر خشک برای نوزادان آغاز به گنجاندن این HMOها در محصولات خود کرده اند، اما پیچیدگی و هزینه این فرایند، استقرار گسترده آنها را محدود کرده است.
حالا این گیاه اصلاح شده ژنتیکی یک جایگزین امیدوارکننده عرضه می دهد که قادر به تولید مجموعه وسیع تری از HMOها به شکل مؤثرتر است.
پیشرفت های مهندسی ژنتیک
دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا برکلی در مطالعه خود فرآیندهای تولید شکر در این گیاه را باردیگر برنامه ریزی کردند. آنها ژن هایی را وارد کردند که برای تولید آنزیم های خاص مورد نیاز برای جمع آوری قندهای پایه به نام مونوساکاریدها در ساختارهای پیچیده HMO طراحی شده بودند.
این گیاه اصلاح شده ژنتیکی قادر به تولید 11 HMO شناخته شده بود که یک پیشرفت قابل توجه در این حوزه است.
پاتریک شی می گوید: ما هر سه گروه اصلی الیگوساکاریدهای شیر انسان را ساختیم. تا آنجایی که من می دانم، تابحال هیچ کس هیچگاه نشان نداده بود که میتوان هر سه گروه را به صورت همزمان در یک ارگانیسم واحد ساخت.
این دستاورد شامل تولید LNFP1 بود که یک HMO در رابطه با کاهش عفونت های نوزادان است.
پیامدها و چالش های آینده
پاتریک شی آینده ای را پیشبینی می کند که در آن شیرخشک نوزاد می تواند به صورت قابل توجهی با ترکیب این HMOهای ساخته شده در گیاه بهبود یابد که به صورت بالقوه منجر به انتخابهای سالم تر و مقرون به صرفه تر برای نوزادان می شود.
وی می گوید: تصور کنید بتوانید تمام الیگوساکاریدهای شیر انسان را در یک گیاه بسازید. سپس می توانید آن گیاه را آسیاب کنید، همه الیگوساکاریدها را به صورت همزمان استخراج کنید و مستقیماً به شیر خشک اضافه کنید.
شی، ضمن اذعان به چالش های موجود در پیاده سازی و تجاری سازی این راهکار، نسبت به پتانسیل این فناوری خوش بین است.
به نقل از ایشان، نتایج این تحقیق فراتر از تغذیه نوزادان به کاربردهای رژیمی و سلامتی گسترده تر هم توسعه پیدا می کند. وی تصریح کرد: این فناوری نه تنها می تواند شیرهای گیاهی را برای نوزادان بهبود بخشد، بلکه برای خیلی از جنبه های دیگر رژیم غذایی و سلامت بزرگسالان هم مفید می باشد.
شی همینطور افزود که قبلاً گیاهان مهندسی ژنتیکی شده بودند تا روغن ها و اسیدهای چرب سالم تری تولید کنند و این تنها نمونه ای از طریق هایی است که ما می توانیم گیاهان را برای افزایش سلامت انسان دستکاری نماییم.
این رویکرد جدید می تواند راه را برای شیرهای گیاهی غیر لبنی مغذی تر برای بزرگسالان هموار کند و به صورت بالقوه منجر به تولید داروهای جدید مبتنی بر HMO شود.
این مطالعه در مجله Nature Food انتشار یافته است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب