یك مقام مسئول پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی:

تامین امنیت غذایی با بیوتكنولوژی سبز

تامین امنیت غذایی با بیوتكنولوژی سبز

گردو دانلود: رئیس بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اظهار داشت: بیوتکنولوژی سبز می تواند با عرضه راهکارهای فناورانه به تأمین امنیت غذایی کشور کمک نماید.


به گزارش گردو دانلود به نقل از ستاد خبری چهارمین همایش بین المللی و دوازدهمین همایش ملی بیوتکنولوژی ایران، دکتر بابک ناخدا با اشاره به اهمیت تامین امینت غذایی بعنوان یکی از مؤلفه های مهم امنیت ملی گفت: در شرایطی که با تغییرات اقلیمی و تنش ها و چالش های ویرانگر ناشی از آن مانند خشکی، گرما و شوری و همین طور افزایش شدید جمعیت، تامین غذای سالم و مغذی برای شهروندان روز به روز دشوارتر می شود، «بیوتکنولوژی سبز» می تواند با ارائه راهکارهای فناورانه به تامین امنیت غذایی کشور کمک نماید. وی اشاره کرد: با جایگزینی کشت گیاهان هوشمند سازگار با تغییرات اقلیمی و بازگشت گیاهان فراموش شده به سبد غذایی مردم می توان رونق را به خیلی از روستاهایی که در اثر خشکی و کم آبی امکان کشاورزی را از دست داده اند برگرداند. ناخدا اظهار داشت: کاهش بیش از پیش منابع آب و خاک زراعی سبب شده، امکان کشت محصولات زراعی متداول در مناطق وسیعی از کشور کم و کمتر شود که در این شرایط می توان با جایگزینی کشت گیاهان متحمل به خشکی و کم آبی به رونق کشاورزی در اراضی نامساعد کشاورزی کمک کرد. گیاهان فراموش شده ای مثل ارزن و سورگوم که به سبب خواص غذایی بالا و سازگاری با تغییرات اقلیمی و محیط زیست بعنوان گیاهان هوشمند نیز شناخته می شوند همچون گیاهان مناسب برای کشت جایگزین هستند. رئیس بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اشاره کرد: در این راستا پژوهشگاه بیوتکنولوژی با تشکیل تیم تحقیقاتی قوی کار روی انواع سورگوم و ارزن دانه ای و علوفه ای هیبرید و آزاد گرده افشان را آغاز نموده است. در این راستا نمونه های مختلفی از ارزن های دانه ریز و معمولی و دم روباهی از جنوب شرق کشور و سایر مناطق جمع آوری شده و در تلاشیم بتوانیم با معرفی ارقام مناسب زمینه کشت این گیاهان را در کشور فراهم نماییم. وی ادامه داد: کوشش های بسیار عالی و بی سابقه ای نیز در زمینه تولید انواع ارزن مرواریدی دانه ای و علوفه ای هیبرید و آزاد گرده افشان و همین طور ارزن انگشتی – که تا حالا در مورد اینگونه ارزن در کشوری هیچ کاری نشده – صورت گرفته است و امیدواریم که به زودی نخستین ارقام جدید هیبرید و آزاد گرده افشان ارزن مرواریدی رها سازی و وارد بازار شوند. ناخدا اشاره کرد: ارزن مرواریدی بالاترین تحمل به خشکی و گرما را در میان غلات دارد و وقتی گندم و ذرت و برنج قادر به رشد و تولید مناسب در وضعیت سخت محیطی نیستند، این گیاه می تواند به آسانی در وضعیت گرم و خشک رشد کند و بمنظور تولید علوفه و یا تولید دانه برای خوراک دام جایگزین دانه ذرت شود. رئیس بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به نابودی ذخایر مرتعی کشور به سبب چرای بی رویه دام اظهار داشت: در این راستا طرح اصلاح مولکولی و به نژادی گرس های علوفه ای سردسیری و تولید انبوه بذر اصلاح شده آنها از اوایل دهه ۸۰ در دستور کار پژوهشگاه قرار دارد. هدف ما ایجاد چراگاه های دست کاشت و بهبود تولید مراتع کشور و تامین علوفه برای انواع دام است که از عوامل کلیدی در تامین امنیت غذایی شهروندان محسوب می شود. وی اظهار داشت: نکته مهم در مورد این گیاهان این است که تامین علوفه تنها ۲۵ درصد مزایای کشت آنها است و ۷۵ درصد مزایای آن زیست محیطی همچون ایحاد پوشش گیاهی و جلوگیری از رواناب و سیل و فرسایش خاک و تغذیه سفره های آب زیر زمینی و حفظ و بهبود تنوع زیستی است. بطوریکه در مناطقی از آذربایجان که نسبت به کشت این گرس ها اقدام شده مزارع کشت شده پناهگاه انواع پرندگان و حشرات شده و موجب بهبود تنوع زیستی در منطقه شده است. ناخدا با ابراز خرسندی از اینکه مقوله مهم امنیت غذایی بعنوان شعار محوری چهارمین همایش بین المللی و دوازدهمین همایش ملی بیوتکنولوژی ایران مورد توجه قرار گرفته، ابراز امیدواری کرد که با توجه بیش از پیش به این جنبه از بیوتکنولوژی سبز بتوان گام های عملی مؤثرتری برای رفع مشکلات بخش کشاورزی و کاهش واردات در این عرصه برداشت. چهارمین همایش بین المللی و دوازدهمین همایش ملی بیوتکنولوژی ایران به میزبانی انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران و با همکاری دانشگاه یزد و انجمن های علمی و مؤسسات پژوهشی این حوزه از ۳۱ مردادماه تا دوم شهریورماه ۱۴۰۰ با شعار «سده ۱۴۰۰: زیست فناوری برای امنیت غذایی و سلامت» انجام می شود.


منبع:

1399/12/16
14:05:07
0.0 / 5
632
تگهای خبر: تكنولوژی , تولید , دانشگاه , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳