ارتباط تنگاتنگ كووید-۱۹ با آلودگی هوا
به گزارش گردو دانلود شیوع بیماری کووید-۱۹ در کنار نتایج منفی و تهدید سلامت انسان ها، درس های بسیاری را در مورد تأثیر آلودگی هوا بر زندگی و اهمیت کنترل آن به دنبال داشته است.
به گزارش گردو دانلود به نقل از ایسنا، شیوع کووید-۱۹ تنها یک غافلگیری بزرگ برای سیستم ایمنی انسان نیست، بلکه این بیماری، شوک بزرگی برای سیستم آب و هوایی زمین هم به حساب می آید و کیفیت هوا را در شهرهای سراسر جهان تغییر داده است.
شیوع کووید-۱۹، موجی از نگرانی را در سراسر جهان پدید آورد، جان افراد بسیاری را گرفت و هنوز هم در حال تهدید زندگی و سلامتی انسان ها است. نکته دیگری که در دوره شیوع کووید-۱۹ بسیار مورد توجه قرار گرفته، تأثیر آن بر تغییر کیفیت هوای شهرها بخصوص شهرهای شلوغ است.
قرنطینه و کاهش آلودگی هوا
هنگامی که کشورهای سراسر جهان با کووید-۱۹ رو به رو شدند، قرنطینه های موقت را شروع کردند. ورود و خروج به شهرها، با قوانین سختگیرانه همراه شد، خیلی از کارمندان به جای حضور در محل کار، به دورکاری پرداختند و حتی بعضی از کشورها از نیروهای نظامی برای برقراری قرنطینه و پیشگیری از ازدحام استفاده کردند.
در آغاز قرنطینه شهرها، فعالیتهای مردم به قدری محدود شده بود که به کاهش چشم گیر انتشار گازهای گلخانه ای و افت آلودگی های صوتی ناشی از فعالیت انسان منجر گردید اما این دوره، دوام زیادی نداشت چونکه انتشار دی اکسید کربن در خیلی از شهرهای شلوغ، باردیگر افزایش پیدا کرد. این دوره کاهش در مقایسه با صدها سال تولید دی اکسید کربن، استراحت بسیار کوتاهی برای زمین به حساب می آید.
توقف ناگهانی خیلی از فعالیتهای انسانی همچون کاهش تردد و سفرها، علاوه بر کاهش مختصر انتشار گازهای گرم کننده زمین، فرصت بی سابقه ای را برای دانشمندان فراهم نمود تا شیمی پیچیده آلاینده های جوی را در شهرها مورد بررسی قرار دهند. شاید قرنطینه با ایجاد تغییر در ترکیب معمول آلاینده های معلق در شهرها بتواند به دانشمندان کمک نماید تا درک بهتری در مورد کیفیت پایین هوا در خیلی از شهرها داشته باشند.
پیش آمدن چنین موقعیتی، به آن معنا نیست که همه گیری کووید-۱۹، یک موقعیت درخشان است. مشکل اصلی اینجاست که هیچ چاره قطعی برای غلبه بر چالش های زیست محیطی وجود ندارد.
دانشمندان هم اکنون مشغول بررسی اطلاعات جمع آوری شده توسط ماهواره ها و فناوری های دیگر هستند تا بفهمند که این وقفه در فعالیتهای انسانی می تواند چه داده هایی در مورد آلودگی های جوی که شهرها تولید می کنند، در اختیار ما بگذارد. هم اکنون، داده های پرارزش بسیاری در مورد چگونگی تغییر آب و هوا و تراکم آلودگی در شهرهای سراسر جهان وجود دارد. آلاینده های گوناگونی هم به خاطر فعالیتهای صنعتی انسان تولید می شوند. دانشمندان با استفاده از ماهواره ها می توانند نحوه تغییر سطح این آلاینده ها را در سرتاسر جهان ارزیابی کنند.
عرضه یک تصویر جهانی از آلودگی شهرها، کار ساده ای نیست. پژوهشگران دریافته اند که تأثیر همه گیری بر میزان آلاینده های گوناگون، تا حد زیادی به شرایط یک منطقه بستگی دارد و تحت تأثیر عوامل گوناگونی مانند باد و باران و تعاملات فتوشیمیایی با نور خورشید قرار می گیرد. همینطور شدت حضور آلاینده ها با تغییر فصل عوض می شود.
این تنوع چشم گیر منطقه ای در بررسی های صورت گرفته، خویش را به صورت قابل توجهی نشان داد. برای مثال، گازهای اکسید نیتروژن ناشی از ترافیک، مواد خطرناکی به شمار می روند که می توانند به ریه ها صدمه برسانند و بیماری های تنفسی را به همراه داشته باشند. در دهه گذشته در زمینه کاهش این نوع گازها گام هایی برداشته شده اما به رغم تلاشهای گسترده، کاهش قابل توجهی در سطح این گازها رخ نداده است.
پژوهشگران آمریکایی در جدید ترین بررسی های خود، به ارزیابی دلیل کاهش سطح گازهای مضر پرداختند و ارتباط آنرا با قرنطینه بررسی کردند. پیشنهاد پژوهشگران این است که سیاست گذاران حوزه محیط زیست، مقررات خاصی را در ارتباط با کاهش گازهای اکسید نیتروژن در نظر بگیرند تا میزان انتشار آن کنترل شود. پژوهشگران باور دارند که الگوهای شهرهای متعدد با یکدیگر متفاوت می باشد و عوامل بسیاری در این میان دخیل هستند که باید مورد بررسی قرار بگیرند.
آلودگی هوا و شیوع کووید-۱۹
شیوع کووید-۱۹ در سرتاسر جهان، توجه جوامع علمی و پژوهشی را بیشتر از پیش به کیفیت هوا در شهرهای متعدد جهان و تأثیر آن بر سلامت جهانی معطوف داشته است. بعضی از پژوهش ها، تأثیر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلودگی هوا را بر افزایش میزان مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ نشان داده اند. سیاست های اجرا شده برای کنترل بیماری همچون برقراری قرنطینه نشان داده اند که قرنطینه تا چه اندازه می تواند به مهار آلودگی هوا کمک نماید.
"سازمان بهداشت جهانی"(WHO) تخمین می زند که آلودگی هوا سالانه حدود هفت میلیون مورد مرگ زودرس را به همراه دارد. شیوع کووید-۱۹، این خطر را بیشتر تقویت کرده است چونکه آلودگی هوا می تواند هم احتمال مبتلا شدن به بیماری های تنفسی را به همراه داشته باشد و هم شدت آنها را افزایش دهد. باآنکه قرنطینه به کاهش خیلی از فعالیتهای اقتصادی منجر شده اما بهبود موقت کیفیت هوا را هم به دنبال داشته است.
کیفیت هوا، ارتباط نزدیکی با اقلیم و اکوسیستم های جهان دارد. خیلی از عوامل آلودگی هوا، منبع انتشار گازهای گلخانه ای به شمار می روند. سوخت های فسیلی، از نمونه های انتشار گازهای گلخانه ای هستند. بدین ترتیب، سیاست های کاهش آلودگی هوا می توانند راهبردهایی برای حفظ اقلیم زمین و سلامتی انسان ها و کاهش بیماری های متعدد باشند.
آلودگی هوا علاوه بر کووید-۱۹ می تواند مشکلات گوناگونی مانند آسم، ناراحتی های ریوی، بیماری های قلبی، سکته، دیابت، فشار خون بالا، بیماری های کبدی، پوستی و چشمی، سرطان و بیماری های عصبی را به همراه داشته باشد. از آنجائیکه آلودگی هوا یکی از علل قابل توجه مرگ و میر به حساب می آید، پژوهشگران و سیاست گذاران این حوزه باید به همکاری با یکدیگر بپردازند تا با غلبه بر آلودگی هوا، از سلامت و زندگی نسل های آینده محافظت کنند.
کووید-۱۹ تابحال خطرات و مشکلات بسیاری را به همراه داشته اما این نکته را گوشزد می کند که میتوان با مدیریت درست کیفیت هوا، به محافظت از جان انسان ها و محیط زیست کمک کرد. به همین دلیل، سازمان بهداشت جهانی هم بر کنترل آلودگی هوا تاکید زیادی دارد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب